Kokių mineralinių medžiagų ir vitaminų reikia mūsų odai ir iš kur jų gauti su mityba?

Kokių mineralinių medžiagų ir vitaminų reikia mūsų odai ir iš kur jų gauti su mityba?

Autorius: Gydytoja dermatovenerologė Giedrė Šaltmerė.

Mūsų oda nuolatos keičiasi. Neišvengiamai jos kitimą lemia mūsų raida nuo vaikystės iki senatvės. Tačiau odos būklė visais gyvenimo laikotarpiais priklauso nuo bendros sveikatos būklės. Tai reiškia, kad fizinė ir emocinė būsena, mityba, fizinis aktyvumas yra svarbūs geram organizmo darbui. Taip pat – odos grožiui ir sveikatai.

Odos senėjimas yra dažniausias skundas kosmetologijos ar estetinės dermatologijos kabinetuose. Jis skirstomas į: vidinį, nulemtą genetinių veiksnių, susijusį su amžiumi, ir į išorinį – fotosenėjimą, kurį lemia aplinkos faktoriai (ultravioletinė spinduliuotė, rūkymas, oro tarša).

Abu senėjimo mechanizmai turi įtakos reaktyvių deguonies dalelių susidarymui ir ląstelių DNR pažeidimams, taip pat – odos sandaros bei funkcijos pakitimus. Dėl pakitusios odos morfologijos sutrinka apsauginės odos funkcijos, lėtėja jos atsistatymas, ji plonėja. Ilgainiui oda praranda elastingumą, tampa plonesnė, atsiranda teleangiektazijos, pigmentacijos netolygumai, sausumas, raukšlės. Nors vidinio senėjimo nepavyks sustabdyti, tačiau išorinį senėjimą galima sustabdyti, padėti savo odai bei mūsų organizmui, kad jis išliktų sveikesnis ir jaunesnis ilgesnį laiką.

Pastarųjų metų literatūros šaltiniuose nustatyta, kad bendra odos būklė, tekstūra ir spalva priklauso nuo tokių faktorių kaip hidratacija – natūralaus drėkinančio faktoriaus. Taip pat – nuo tam tikrų, senėjimą stabdančių, komponentų maiste. Jie svarbūs odos metabolizmui ir reikalingų medžiagų sintezei, struktūros palaikymui, stabdo jų irimą, o tai reiškia, kad oda ilgiau išlieka jaunesnė. Tam tikri augaliniai produktai svarbūs apsaugai nuo UV spinduliuotės, pasireiškia antioksidaciniu poveikiu, šios savybės labai naudingos prižiūrint ir puoselėjant brandžios odos sveikatą.

Maisto medžiagos ir jų nauda
Grupės Medžiagos Šaltiniai
Flavanodai ir karotenoidai

  • Antioksidacinis poveikis
  • Antimutageninis poveikis
  • Apsaugo nuo UV žalingų veiksnių
Kvercetinas Obuolio žievė, svogūno odelė
Kurkuminas Ciberžolė
Silimarinas Tikrasis margainis
Genisteinas Sojos pupelės
Proantocianidinai Vynuogių kauliukai
Resveratrolis Vynuogės, žemės riešutai, raudonas vynas, šilkmedžio uogos
Vitaminai Vitaminas A

  • Skatina kolageno ir elastino sintezė
  • Odos atsinaujinimą
  • Apsaugo odą nuo UV
  • Mažina sebumo kiekį
  • Stabdo P. acnes sintezę
Kepenys, žuvis, sviestas, sūris, kiaušino trynys, mėsos produktai ir kt.
Vitaminas C

  • Slopina melanogenezę
  • Apsaugo nuo UV radiacijos fotosenėjimo
  • Svarbus kolageno sintezei
  • Stimuliuoja keramidų sintezę
Citrusiniai vaisiai, braškės, avietės, kiviai, kopūstinės daržovės, špinatai, raudonoji paprika, petražolė, raudonėlis ir kt.
Vitaminas E

  • Kolageno, elastino sintezė
  • Epidermio lipidiniu struktūrų apsauga
  • Slopina UV radiacijos sukeltą paraudimą
  • Stiprus antioksidantas
Saulėgrąžų, kviečių gemalų, sojų pupelių, dažinio dygminio kukurūzų, medvilnės sėklų, alyvpalmių aliejus, riešutai, javų produktai
Mineralai Selenas

  • Antioksidantas
  • Mažina reaktyvių deguonies radikalų sukeltą uždegimą, DNR pažaidą
  • Apsaugo nuo UV radiacijos sukelto oksidacinio streso
  • Svarbus senėjimo prevencijai
Braziliški riešutai, sūriavandenės žuvys, jūros gėrybės, mėsa, paukštiena, kiaušiniai, pieno produktai, brokoliai, šparagai, česnakas, svogūnas, grybai, ankštinės daržovės ir kt.
Cinkas

  • UV radiacijos sukelto odos pažeidimo prevencija
  • Fotopažeidimo apsauga
  • Svarbus odos gijimui
Raudona mėsa, žuvis, paukštiena, jūros gėrybės (austrės, krevetės), riešutai, moliūgų sėklos, saulėgrąžos, pieno produktai, ankštinės daržovės, pilno grūdo produktai
Varis

  • Pasižymi antimikrobiniu aktyvumu
  • Stimuliuoja kolageno sintezę
  • Moduliuoja melanino sintezę
Kepenys, jūros gėrybės, austrės, riešutai, sėklos, šokoladas, kakava ir kt.
Silicis

  • Kolageno, elastino sintezė
  • Pagerina odos paviršiaus ir mechanines savybes
  • Pagerina keratino struktūrą
  • Stiprina plaukus ir nagus
Grūdinės kultūros (ryžiai, kviečiai, avižos, miežiai), šakninės daržovės (morkos, burokėliai, ridikėliai, svogūnai, bulvės), pupelės, bananai, razinos, riešutai ir kt.
Riebalų rūgštys Omega-3, omega-6

  • Svarbios epidermio barjerinei funkcijai
  • Palaiko vandens balansą odoje
  • Pasižymi priešuždegiminėmis, priešalerginėmis savybėmis
  • Aktyvina metabolizmą
  • Mažina UV radiacijos žalą
  • Skatina gijimo procesus, mažina iritaciją
Omega-3: žuvis, jūros gėrybės, riešutai, įvairios sėklos ir jų aliejai (čia, linų sėmenų), sojų pupelės, riešutai ir kt.

 

Omega-6: sojų pupelės, kukurūzai, saulėgrąžų ir dažinio dygminio aliejai, riešutai, sėklos, žuvis, kiaušiniai ir kt.

Ne tik odos, bet ir viso organizmo būklei, mūsų savijautai įtakos turi mityba. Svarbu maitintis visavertiškai, gauti visas organizmui reikalingas medžiagas su maistu arba maisto papildais. Nerekomenduojama vartoti daug skirtingų maisto papildų vienu metu, siekiant išvengti jų tarpusavio sąveikos. Kiek įmanoma, stengtis vadovautis dietologų rekomendacijomis, vartoti pakankamai daržovių ir grūdinių kultūrų, gerti vandens. Ne visuomet vartojant daugiau yra pasiekiamas geresnis rezultatas. Žmogaus organizmas pasisavina tiek medžiagų, kiek jam reikia, o tam tikrų jų perteklius gali sukelti nepageidaujamus simptomus, pavyzdžiui, virškinimo sutrikimus. Todėl, kylant bet kokiems klausimams, rekomenduojama pasikonsultuoti su gydančiu gydytoju, gydytoju dietologu ar vaistininku.

Shopping Cart
0
    0
    Krepšelis
    Jūsų krepšelis tuščias
    Scroll to Top