Dvi problemos, gydomos dieta: viduriavimas ir užkietėję viduriai

Dvi problemos, gydomos dieta: viduriavimas ir užkietėję viduriai

Autorius: Ieva Baltrušaitytė

Vaikas suviduriavo, arba jam užkietėjo viduriai. Atrodytų, problemos – iš esmės priešingos viena kitai. Tačiau jų sprendimas labai panašus: metas atidžiau peržvelgti vaiko mitybą, vienų produktų, bent jau laikinai, atsisakyti, kitų – atvirkščiai, siūlyti dažniau.

Viduriavimas

Vaikui suviduriavus (jei viduriavimas – ne vienkartinis reiškinys, o kartojasi bent 3 kartus per dieną), kuriam laikui patariama apskritai atsisakyti maisto. Dažniausiai to nenori ir pats mažylis – jis jaučiasi prastai, dingsta apetitas. Jokiu būdu nebandykite jo įkalbinėti suvalgyti „nors kąsnelį“ – kai savijauta pagerės, vaikas tikrai atsigriebs.

Vis dėlto jei vaikas jaučiasi alkanas, arba jei viduriavimo epizodų pasitaiko dar keletą dienų, jo valgiaraštį reikėtų gerokai apriboti. Siūlykite maisto kas 3-4 valandas, nedidelėmis porcijomis.

TAIP:

  • Sultiniai;
  • Košės;
  • Rauginto pieno gėrimai – kefyras, rūgpienis, jogurtas, gėrimai su probiotikais.

NE:

  • Keptas, riebus maistas;
  • Vaisiai;
  • Pienas ir nerauginto pieno produktai.

Po viduriavimo:

Viduriavimui praėjus, prie įprastos mitybos grįžkite palengva. Kurį laiką dar venkite keptų, riebių patiekalų, dažniau siūlykite troškintus, virtus garuose. Maistas turėtų būti lengvas, bet naudingas. Laikinai atsisakykite gazuotų gėrimų, grybų, saldumynų, rūkytos mėsos gaminių. Sveikstančiam mažyliui galite siūlyti:

  • Lengvų sriubų, neriebios mėsos, žuvies. Šiame maiste gausu maistingųjų medžiagų, tačiau juo neperkraunamas žarnynas.
  • Puikiai tiks ryžių, avižų košės. Jos padengia žarnyno sieneles ir padeda atkurti sklandų virškinimo procesą.
  • Venkite šviežios duonos, bandelių. Visa tai keiskite džiūvėsėliais, kietesne, kiek pastovėjusia duona.
  • Puikus patiekalas pusryčiams – omletas, tik jį ne kepkite keptuvėje, o ruoškite garuose.
  • Šviežių daržovių kol kas geriau vengti. O štai virtos bulvės, moliūgai, morkos ar cukinijos puikiai tiks.
  • Šviežių vaisių taip pat keletą dienų po viduriavimo nesiūlykite. Išimtis – bananai ir kepti obuoliai, jų galima drąsiai ragauti.
  • Puikiai padės subalansuoti žarnyno veiklą kisielius, rauginto pieno produktai.

Užkietėję viduriai

Mažylis ėmė tuštintis retai ir sunkiai? Galima spėti, kad užkietėjo viduriai. Pagrindinė rekomendacija – koreguoti jo mitybą: kuo daugiau augalinės kilmės maisto, šviežių vaisių, daržovių. Venkite miltinių patiekalų, nebent tai būtų viso grūdo dalių kepiniai, praturtinti sėklomis, sėlenomis.

TAIP:

  • Daržovių (morkų, cukinijų, kalafiorų, paprikų, baklažanų). Ypač rekomenduojamos salotos, pagardintos alyvuogių aliejumi.
  • Vaisiai ir uogos (obuoliai, kriaušės, vyšnios, abrikosai, serbentai, avietės ir kt.). Galima naudoti ir šaldytus – sutrinkite tyrelių, glotnučių.
  • Košės (grikių, kviečių, miežių, perlinių kruopų). Virkite jas skystesnes, ne pernelyg birias. Galite gardinti pienu, grietinėle.
  • Sriubos – organizmui reikalingų medžiagų suteiks ir sultinys, kurio pagrindu virta sriuba, ir taip pat įvairūs priedai: daržovės, kruopos.
  • Mėsa. Geriausiai tiks maltos mėsos gaminiai: garuose troškinti kukuliukai, maltinukai. Patiekite su daržovių garnyru.
  • Džiovinti vaisiai (slyvos, razinos, spanguolės, abrikosai ir kt.). Tiesa, duokite jų po truputėlį, nes didesnis kiekis gali sukelti pilvo pūtimą.

NE:

  • Aukščiausios rūšies miltų gaminiai, mieliniai kepiniai;
  • Makaronai, skryliai, blyneliai;
  • Rūkyta, riebi mėsa, mėsos konservai;
  • Kepti arba kietai virti kiaušiniai;
  • Manų, ryžių košės;
  • Ankštinės daržovės;
  • Grybai;
  • Kiesielius, želė;
  • Gazuoti gėrimai.

Dvi rekomendacijos yra itin svarbios ir vienodos abiem atvejais:

Duokite gerti daug skysčių! Viduriavimo atveju tai – kritiškai svarbu: vaikas itin greitai netenka iš organizmo skysčių, todėl net per keletą valandų gali prasidėti dehidratacija. Stenkitės atkurti skysčių balansą organizme nuolat duodami pagurkšnoti vandens, nekarštos arbatos. Jei mažylis ne tik viduriuoja, bet ir vemia, gali būti, kad skysčiai dar labiau sužadins vėmimo refleksą. To išvengsite jei girdysite itin mažais kiekiais, bet labai dažnai: po šaukštelį kas keletą minučių. Tuo tarpu jei vaikas tik viduriuoja, jo bendra savijauta palyginti gera, tiesiog padidinkite jam įprastą dienos skysčių normą, duokite atsigerti keliais puodeliais daugiau arbatos, dar paraginkite išgerti keletą papildomų stiklinių vandens. Ne viską iš karto, o maždaug kas valandą. Pastaroji rekomendacija galioja ir tiems atvejams, kai pasireiškia vidurių užkietėjimas – dažniau pasiūlykite vaikui gerti, skysčių reikia tam, kad susinormalizuotų žarnyno veikla.

Atkurkite žarnyno mikroflorą. Kad atkurtumėte normalią žarnyno mikroflorą, galite duoti vaikui jūsų gydytojo rekomenduotų probiotikų – preparato, kuriame yra bifido- ir laktobakterijų. Svarbiausia – paisykite nurodytos dozės. Tokie preparatai normalizuoja mikroflorą ir padeda susitvarkyti virškinimui, jų patartina duoti tiek po viduriavimo, tiek užkietėjus viduriams.

 

Gauti pranešimą Informuosime Jus, kai prekė bus prekyboje. Palikite savo el. paštą žemiau.
0